Dziś mam kolejną odsłonę Zottarelli, a konkretnie Zottarella Light Mozzarella:
"Skład:
mleko, sól, podpuszczka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Przeciętna wartość odżywcza w 100g produktu:
wartość energetyczna 657kJ 157kcal
tłuszcz 8,5g
- w tym kwasy nasycone 5,8g
węglowodany 1,0g
- w tym cukry 1,0g
białko 19,0g
sól 0,60g"
Zottarellę Light Mozzarella możemy nabyć w postaci pojedynczej kuleczki w woreczku o pojemności 200g (125g masy sera).
Koleżanka narobiła mi smaka więc wpadłam na nietypowy sposób sprawdzenia i wykorzystania tego sera.
Otóż zrobiłam koktajl owocowy z Zottarellą:
W tym celu wykorzystałam znajdujące się w domu owoce:
- banany
- mandarynki
- winogrono
- gruszka
- pomarańcze
(nie pytajcie o proporcje - ile miałam tyle użyłam - ale myślę, że to akurat nie ma zbyt wielkiego znaczenia, każdy zrobi jak mu bardziej odpowiada).
Do tego Zottarella Light Mozzarella i mięta (świeża).
Owoce umyłam i - te które tego wymagały - obrałam ze skórki. Wrzuciłam do blendera, dodałam miętę i zmiksowałam. Potem dołożyłam Zottarellę i jeszcze na chwilę włączyłam blender.
A oto efekt:
Może nie wygląda pięknie, ale w smaku miodzio i beż cukru (tyle co zawierały w sobie owoce).
Takie połączenie przypadło do gustu zarówno mnie jak i mojej rodzinie więc myślę, że znajdzie i innych amatorów :)
Dajemy 9 i zachęcamy do skosztowania - jak nie naszego kulinarnego eksperymentu to przynajmniej samego serka :)
Zapraszam na kolejne wpisy i zachęcam do pozostawienia po sobie śladu :)
Bardzo fajny i zdrowy pomysł, wypróbuję z pewnością. Jak do tej chwili mozzarelli używałam głównie do sałatek, mięs i caprese :)
OdpowiedzUsuń